Alexander & Co creates a residential atmosphere in a self-designed office in Sydney

0

Australian architecture firm Alexander & Co has set up its own office in a Victorian-era property in Sydney.

Located a stone’s throw from Bondi Beach, Alexander House acts as a “design lab” where the Alexander & Co team can meet, collaborate and find space to work independently.

Alexander & Co’s self-designed office features a double-height kitchen

The welcoming office occupies a semi-detached property which dates back to the Victorian period. Although the firm has decided to preserve the original facade of the building, its interior has been completely remodeled to function as a modern workspace.

Staff enter the office through a ground floor vestibule with adobe walls before climbing a flight of stairs to reach the open-plan living and dining area on the first floor.

Alexander House office kitchen interior by Alexander & Co
A “cafe style” area provides seating for staff

Half the space is dressed with an angular olive green sofa, a glossy coffee table, and a puffy grape-colored armchair.

The other half of the room is occupied by a double-height kitchen. At its center is a large breakfast island crafted from pink-hued concrete, around which the team can gather for meals, client meetings, or corporate events.

Sydney office courtyard with pink stools
Construction waste was used to make furniture in the yard

Additional seating is provided in a “cafe style” area at the edge of the venue, which includes a custom leather banquette, rattan chairs and a few tables.

The concertina glass doors at the back of the kitchen open onto a courtyard. This houses a swimming pool and an ice bath alongside a collection of bargain-hunted stools and side tables custom-made from waste generated by the building’s renovation.

Alexander House Library Desk by Alexander & Co
A cozy library is located on the mezzanine level of the building

“Beauty can be found in the irregularities and developing patinas that resulted from incorporating handmade and natural materials throughout our new space,” explained Practice.

“Imperfections, cracks and connections – they are all magical and inform our storytelling through scale and detail.”

Directly above the ground floor is a generous mezzanine which hosts a cozy library area where Alexander & Co can hold more intimate gatherings.

The room’s shelves and kidney-shaped table are crafted from walnut wood, while chocolate leather curtains hang in front of the door.

Bedroom with red carpet and bedspread
Team members visiting from other offices can stay in the bedroom

The narrower end of the mezzanine has been transformed into a quiet workspace for up to five people, with a thick concrete ledge for laptops.

The upper floor of the building has been transformed into a bright loft space. Here there is an event room and a bedroom, where team members visiting from other offices can stay.

Alexander House Office Material Library by Alexander & Co
In the basement is the cabinet’s materials library

Traditional workstations can be found in the basement along with Alexander & Co’s Materials Library.

From this level of the building you can also access the landscaped rear garden, which will be used during the summer for outdoor gatherings.

Concrete stairwell with marble steps
A concrete staircase crosses the four levels of the building

The building’s four levels are connected by a concrete staircase with a brass balustrade and a dramatic seven-meter-long pendant light that hangs across its central void.

Alexander House is one of six shortlisted projects in the small workspace interiors category of this year’s Dezeen Awards.

Others in the running include F.Forest Office by Atelier Boter, which is housed in a glass-fronted building in a Tawainese fishing village, and Samsen Atelier by Note Design Studio, which doubles as a wine bar.

The photograph is by Anson Smart.

Share.

About Author

Comments are closed.