Qilin College / ARCHITECTS OF YUANISM

0

Qilin College / ARCHITECTS OF YUANISM

Qilin Middle School / YUANISM ARCHITECTS - Exterior PhotographyQilin Middle School / YUANISM ARCHITECTS - Exterior Photography, Windows, FacadeQilin Middle School / YUANISM ARCHITECTS - Exterior Photography, Windows, FacadeQilin Middle School / YUANISM ARCHITECTS - Interior Photography+ 37

Qilin Middle School / YUANISM ARCHITECTS - Exterior Photography
© Qingshan Wu

Text description provided by the architects. Qilin Middle School of Shenzhen Nanshan Experimental Education Group is located west of Yiyuan Road and north of Zhengyun Road in Nanshan District, surrounded by high-rise residential buildings and high-density urban villages . The area of ​​the existing campus is 20,083 square meters. In order to meet the needs of campus expansion, the original 7,000 square meter public welfare parking lot on the east side is canceled and added to the campus. After the land consolidation, the total area of ​​the campus is 27,083 square meters, and the current 36 classrooms are expanded to 48 classrooms. At the same time, the complete teaching building, administrative office, canteen, lecture hall, sports facilities and teachers’ dormitory are newly built. After the expansion, the total construction area is 64,125 square meters and the floor area ratio is 1.40. At the same time, in order to ensure the integrity of the campus, the facade and space of the current teaching building must be systematically upgraded.

Qilin Middle School / YUANISM ARCHITECTS - Exterior photography, facade, cityscape
© Qingshan Wu

Function integration and reasonable partition. The current layout of the teaching building is a typical Chinese character “日” shaped structure. There are three ordinary classrooms (A, B and C three buildings) on the west side, a library, a wind and rain play area and mixed classrooms on the east side, the teachers’ offices and the sleeping quarters on the north side, and the main entrance is through the north side of the site. In this design, following the logic of the spatial structure of the campus and considering the sun shading effect of the adjacent high-rise residential buildings to the south, a new six-storey vocational education complex building (BUILDING D) is built here, including professional classrooms, multifunctional classrooms, teachers’ offices and other functions. The north-south axis of the campus connects four teaching buildings and connects three enclosed teaching yards. Additionally, in order to meet the demand for administrative offices in the school, a teachers’ office building (Building G) is being extended to the east of the original office building to the north. After the extension, buildings D and G together with the original teaching building (buildings A, B and C) constitute a complete teaching area.

Qilin Middle School / YUANISM ARCHITECTS - Image 34 of 37
Functional area
Qilin Middle School / YUANISM ARCHITECTS - Exterior Photography, Windows, Facade
© Qingshan Wu

The design extends the current 200-meter track to 250 meters and plaza on the east side of campus. A 15-storey teachers’ dormitory (Building H) is built on the north side of the campus, and a canteen and support services are installed on the lower part, forming a complete living and sports space. Therefore, the overall functional layout after reconstruction and expansion is bounded by the central axis of the campus, with the teaching area of ​​the teaching courtyard with grades as the west side unit and the sports living area on the east side. The sports and educational zoning is reasonable. In addition, after integrating the current public parking lot into the campus grounds, new parking spaces will be expanded in the second basement of the new building, and different entrances and exits will be defined for community sharing.

Qilin Middle School / YUANISM ARCHITECTS - Image 35 of 37
new and old
Qilin Middle School / YUANISM ARCHITECTS - Exterior Photography, Windows, Chair
© Qingshan Wu

Reasonable use of height difference and space expansion. The design makes full use of the 2-4 meter north-south terrain elevation difference on the east side of campus and sets up 250 meters of game board. Under the board there is a canteen, a wind and rain playground, air sports and a transport and dredging center. At the same time, an 800-seat amphitheater will be set up in the lower part of the third indoor school for new education. The roof of the lecture hall will serve as a platform for student activities, which is equal to the elevation of the first floor of the existing building. Massive spatial functions are set underground or semi-underground, maximizing space for ground-based activities. At the same time, the lower space of the game board circulates and penetrates each other, forming an open public space shared by all weathers; The unevenness of the road topography on the south-east side and the development of courtyards and porous hollow patios between the old and the new buildings create favorable conditions for the ventilation and lighting of the large space under the large slab of the land. sport.

Qilin Middle School / YUANISM ARCHITECTS - Image 29 of 37
perspective cut
Qilin Middle School / YUANISM ARCHITECTS - Windows
© Qingshan Wu
Qilin Middle School / YUANISM ARCHITECTS - Facade, Windows
© Qingshan Wu

System implementation & organic link. The coexistence of old and new buildings on campus presents a decentralized layout, which requires a strong system of open public spaces to organically connect each teaching unit to form the space integrity of the campus. For the first floor ground space below the playground panel, the design emphasizes the connection and penetration of the three west side teaching courtyards and the overhead activity space and l half-buried space on the east side.

Qilin Middle School / YUANISM ARCHITECTS - Image 33 of 37
Corridor 2F
Qilin Middle School / YUANISM ARCHITECTS - Exterior photography, cityscape, windows
© Qingshan Wu

On the plateau of the playground, the circulation of new and old teaching units and the central axis forms a circular closed loop, and on the second floor, the bridge and the connecting platform with the open space and the sports stands on the east side are established. At the same time, the current closed facade of the wind and rain playground on the second floor is transformed into a transparent grid interface, which strengthens the circulation and visual connection between the teaching space and the space. sports field, and also meets the requirement that students can easily reach the sports field in ten minutes between lessons. The integration of the corridor, the teaching courtyard, the stadium stands, the landscaped steps and other elements form a continuous, fluid and integrated open public space system, which connects the old and new buildings with different functions such as teaching, office, dormitory and sports, making the campus more organic as a whole.

Qilin Middle School / YUANISM ARCHITECTS - Interior Photography, Windows, Facade
© Qingshan Wu

Rework the axis and the dynamic interface. The current layout of the campus is a “day” shaped structure typical of Chinese characters. The central axis of the campus is connected to the west teaching courtyard, the east library, the wind and rain playground and the lecture hall. The courtyard space is unique and lacks identification, while the central corridor space is closed and unique on both sides of the interface, which is the reason for the lack of vitality and boring space of the campus. The design reshaped the vitality ridge of the campus, made the interface seamless on both sides of the central corridor space, enlarged the functional space of the first floor library, and combined with the partial air space of the building of teaching, set up exhibitions, reading, and other functions, forming a central public corridor, open and energetic.

Qilin Middle School / YUANISM ARCHITECTS - Exterior Photography, Windows, Facade
© Qingshan Wu
Qilin Middle School / YUANISM ARCHITECTS - Interior Photography
© Qingshan Wu

At the same time, due to the expansion of the scale of the school, in order to relieve the instantaneous traffic pressure, the design of the new campus entrance on the south side of the campus, the new building as part of the lower overhead, to give way to the buffer square of the pedestrian entrance, forming the “campus lounge”, constitutes the extension of the axis of the campus. The three-storey airy central corridor, which responds to the regional climatic characteristics of Shenzhen, forms different axis spatial nodes with the airspace of the campus lounge on the south and the entrance on the north, highlighting the richness and integrity of the space of the main axis of the campus and creating a feeling of belonging to the central corridor of the campus. In addition, in order to break the status quo, a single educational courtyard, and a relatively closed internal interface. In the design, by changing the physical partition into a railing and combining the informal spatial node changes, a richer, seamless and three-dimensional interface is formed to provide an interesting and changing traversal and space experience.

Qilin Middle School / YUANISM ARCHITECTS - Exterior Photography, Facade
© Qingshan Wu
Qilin Middle School / YUANISM ARCHITECTS - Interior Photography, Facade, Windows
© Qingshan Wu

The campus renovation project involves the interaction and overlap of old and new complex systems. Based on full respect for the existing planning structure of the campus, the design adopts an intensive strategy and restricts intervention. Under the control of the limited costs, the integration and organic link between the old and the new are completed, and through the remodeling of the campus public space system, the vitality of the campus space is stimulated, and the campus takes on a new look.

Qilin Middle School / YUANISM ARCHITECTS - Exterior Photography, Windows, Facade
© Qingshan Wu

Share.

About Author

Comments are closed.